Publicat pe Lasă un comentariu

Care sunt factorii care influenteaza costul unei sobe pe peleti?

sobe pe peleti

O soba pe peleți poate costa între 700 de euro și mai mult de 4000 de euro. Dar care sunt factorii care afectează costul dispozitivului dvs.? Și pe care ar trebui să vă concentrați mai mult pentru a obține confortul care este considerat ideal în casa dvs.?

Din ce în ce mai mulți oameni intenționează să-și schimbe sistemul de încălzire, trecând de la radiatorul clasic la sobe și în special la sobe pe peleți.

Costurile pot varia de la un minim de 700 de euro până la peste 4000 de euro. Dar ce se schimbă între un model de bază și vârful gamei?

Amplitudinea mediului și puterea sunt aspectele care trebuie evaluate în primul rând

O sobă pe peleți poate varia de la o putere (nominală în kilowați-oră) de la 5 la 20 kW. La baza tuturor există o formulă matematică care asigură necesarul de căldură cu un calcul aproximativ. Acest calcul furnizează totalul de kilocalorii necesare pentru a vă încălzi casa.

Un exemplu, doar pentru a clarifica câteva idei. Dacă un apartament de 90 de metri pătrați are o înălțime de 2,5 metri, volumul total va fi de 220 de metri cubi, deci va fi nevoie de o sobă cu o putere de cel puțin 8 kW.

INCALZIRE CU AER SAU APA?

A doua întrebare de pus este: unde avem nevoie de căldură? Deci, am nevoie de o sobă pe peleți cu aer sau cu apă? În primul caz, acestea sunt sobe care încălzesc camera în care sunt instalate (ventilate) sau mai multe încăperi. În al doilea caz, pe lângă încălzirea camerei sau a camerelor, acestea vă permit să generați apă caldă menajeră și să încălziți apa din calorifere. Evident, costul va crește.

CE MODURI DE APRINDERE EXISTA?

Un alt factor care implică o cheltuială mai mare este cu siguranță modul în care soba pe peleți este pornita. Pe piață, există trei moduri de aprindere:

  • manual: pentru a porni soba trebuie să folosiți chibrituri și un lichid inflamabil, așa cum se face cu o sobă tradițională pe lemne;
  • semi-automate (cu pornire automată): sunt pornite prin apăsarea butonului de contact de pe soba sau pot fi acționate de la distanță cu telecomandă;
  • automate: sunt pornite cu ajutorul unui termostat temporizat care poate fi ajustat în funcție de nevoile pe care le stabilește utilizatorul sau chiar de la distanță.

Desigur, cu cât dispozitivul este mai „tehnologic”, cu atât costul va crește. Într-adevăr, există sobe pe peleți controlabile de la distanță: acest lucru este posibil prin achiziționarea unui Gsm Control, care, în ciuda faptului că este destul de scump, în jur de 500 de euro, permite uneia sau mai multor persoane să comunice cu dispozitivul lor, pornindu-l, prin trimiterea unui SMS sau a unui apel.

CUM SE INCARCA PELETII?

În cazul așa-numitelor „dispozitive autonome”, peletii sunt preluati automat din depozitul care este în general un siloz: încărcarea are loc printr-un sistem, funcțional atunci când silozurile și cazanul se află la maximum 2 metri distanță; acest mecanism „prinde” peletii, în loc să ii arunce pur și simplu. Este un sistem adecvat atunci când este necesar să încălziți suprafețe foarte mari.

De obicei, însă, sistemele semiautomate sunt mai mult decât suficiente în locuințe: în acest caz încărcarea peletilor se efectuează manual de către proprietar, atunci când rezervorul de combustibil este gol. Încărcarea trebuie făcută la fiecare 15 ore în cazul sobelor mai mici și la fiecare 45 de ore în cazul sobelor mai mari. Astfel, încărcarea manuală pare o operație obositoare: în realitate, trebuie să se țină cont de faptul că o pungă de peleti, egală cu 15 kg, are o durată de 48 de ore de încălzire medie continuă; în consecință, întotdeauna în mod natural în funcție de nevoile fiecăruia, la fiecare 15 ore va fi suficient să reumpleți rezervorul cu o jumătate de pungă de peleti.

ESTETIC ARE UN PRET : Depinde de utilizator cat este dispus sa cheltuie din punct de vedere al designului

Toți factorii enumerați până acum depind de utilizator, dar întotdeauna într-un mod destul de indirect. Dar un aspect asupra căruia aveți un control aproape total este estetica. Aproape, pentru că, desigur, o sobă pe peleți mai avansată din punct de vedere tehnologic va fi, de asemenea,  construită cu materiale mai scumpe. În general, pe piață există sobe de peleți în ceramică, majolică, fontă, oțel, gresie sau teracotă.

„Cotto”, de exemplu, este cel mai scump, dar este perfect pentru un stil country. Fonta este potrivită pentru cei care iubesc stilul vintage, în timp ce oțelul pentru casele mai moderne. Evident, cu cât sunt mai multe decorațiuni, cu atât prețul este mai mare. Dacă trebuie să vă protejați portofelul, rețineți că scopul instalării unei sobe pe peleți este de a economisi (pe termen lung), dar și că, având în vedere costul de bază nu atât de nesemnificativ, dispozitivul pe care îl alegeți vă va însoți timp de cativa ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *