
CE SUNT PELEŢII?
Producția de peleți a început în Statele Unite după Al Doilea Război Mondial. Inițial folosiți ca nutreț pentru animale, au devenit foarte eficienți în fermele industriale, deoarece se pot adăuga proteine, săruri minerale și alte ingrediente fără a altera gustul furajelor. Un avantaj major al peleților este că se pot depozita mult timp fără a se deteriora, iar datorită masei reduse, livrarea este avantajoasă. Succesul în creșterea animalelor a deschis calea folosirii peleților și în alte industrii, dând naștere peletizării deșeurilor lemnoase și, implicit, unei noi surse de energie.
În procesul de producție al peleților, materia primă 100% naturală (rumeguș și așchie de lemn) este presată la presiune mare, fără adezivi sintetici; produsul rezultat fiind niște „prăjine” mici. Adhesivul natural este lignina din lemn, dar, uneori, se adaugă semințe uleioase sau făinuri pentru a crește soliditatea peleților.
Avantajul presării este clar: produsul este pur, manevrabil, ușor de ambalat și transportat. Majoritatea materialelor care pot fi măcinate pot fi supuse peletizării.
De regulă, energia obținută din 2 kg de deșeu lemnos este echivalentă cu cea din 1 m³ de gaz natural.
De menționat: datorită cantității reduse de cenușă, pereții cazanelor nu devin sticloși, astfel eficiența nu scade, așa cum se întâmplă deseori la cazanele pe lemne din cauza siliciului din cenușă.
Eficiența cazanelor pe peleți este comparabilă cu cea a celor moderne pe gaz, dar sunt cu 35–40% mai economice, având în vedere prețurile în creștere la gaze.
În timpul arderii, cantitatea de CO₂ emisă este egală cu cea ridicată din atmosferă de arbori (CO₂-neutru), deci nu contribuie la creșterea gazelor poluante și nici la efectul de seră. Emisiile de fum ale peleților sunt extrem de ecologice, chiar și în comparație cu cazanele pe lemne, dar și față de cele pe gaz.
DETALII TEHNICE PELEȚI
-
Diametru (D): 6–10 mm
-
Lungime (L): 15–30 mm
-
Umiditate: 8–10 %
-
Materie primă: rumeguș și așchie din lemn de rășinoase și foioase (~70/30%), uneori doar lemn de rășinoase
-
Valoare energetică: aprox. 18,5 MJ/kg = 5 kWh/kg
-
Ambalaj: saci de 15 kg sau Big‑Bag de 1000–1200 kg
PROCESUL DE PRODUCȚIE A PELEȚILOR
-
Rumegușul/așchia este uscat în uscător,
-
Apoi măcinat într-o moară cu ciocane la dimensiuni foarte mici,
-
Materialul uscat este trimis prin sistem de ventilație către presa care formează peleți de densitate și soliditate ridicată,
-
După condiționare, produsul final este ambalat în saci de 15 kg sau Big‑Bag de 1000–1200 kg.
CLASIFICAREA PELEȚILOR
Criterii principale:
-
Suprafață: netedă, lucioasă, fără fisuri
-
Soliditate: foarte importantă; pentru ardere eficientă este nevoie de densitate > 1,12 kg/dm³. Soliditatea se măsoară în funcție de pudra rezultată și nu trebuie să depășească 2–3 %
-
Diametru: cel mai frecvent 6–8 mm, dar există și variante de 4–5 mm și 10 mm; grosimea influențează timpul de ardere și debitul de aer necesar
-
Miros: dulceag, asemănător lipiciului, rezultat al ligninei topite la temperaturi ridicate
-
Alte criterii:
-
Aditivi: ~2 %
-
Densitate: ≥ 1,1 kg/dm³
-
Pleavă: < 0,5 %
-
