Publicat pe

Sobele pe peleti

sobe pe peleti

Incalzirea cu peleti

Sobele pe peleti ocupa un spatiu foarte mic, putand fi montate in living, bucatarie sau dormitor, iar utilizarea lor se face din panoul digital de comanda.

In linii mari, peletii sunt biocombustibili regenerabili, produsi prin prelucrare tehnologica a aschiilor sau a rumegusului ramas dupa prelucrarea lemnului si a carui umiditate este initial redusa la un anumit procent, prin uscarea si presarea cu prese speciale.

Astfel, resturile de lemn uscate si sfaramate, trec printr-o presa care le impinge intr-o forma speciala. Datorita a doi factori, temperatura si presiune marite, se elibereaza lignina, un liant natural care leaga si formeaza peletii.

De retinut ca in timpul procesului de fabricare nu se adauga agenti de legare, substante chimice sau aditivi, deoarece lignina leaga in mod natural peletele.

Datorita puterii sale calorice si compozitiei lemnoase cea mai buna materie prima pentru fabricarea peletilor este lemnul de fag.

Umiditatea din peleti este in jur de 8%, ceea ce permite o eficienta ridicata in timpul procesului de ardere. Un element important pentru a obtine peleti de calitate este controlul umiditatii, adica atingerea nivelului de umiditate din materia prima utilizata pentru a face peletii. Materie prima pentru fabricarea peletilor poate fi lemnul din deseuri forestiere, rumegusul, aschiile, precum si alte resturi obtinute din fabricile de prelucrare a lemnului.

O problema in majoritatea gospodariilor este alegerea sistemului de incalzire centrala, si pentru a lua decizia corecta trebuie comparate toate solutiile si eficienta produselor folosite.

In consecinta, atunci cand se cauta solutii pentru incalzire ieftina si eficienta nu poate lipsi din calcule incalzirea cu sobele pe peleti, tot mai preferata in ultimii ani.

Din considerente de sanatate si de mediu, peletii din lemn sunt de preferat in locul lemnului pentru producerea de energie termica. Fiind produse secundare lemnoase, dar fara aditivi, arderea peletilor din lemn este neutra si nu cauzeaza cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Asa cum am mentionat anterior, materia prima este generata din rumegus, deseuri de materie lemnoasa reciclate sau aschii ramase dupa prelucrarea lemnului, fiind apoi deshidratate si comprimate in bucati mici pana la dublul densitatii lemnului verde. In plus, au un randament de ardere mult mai mare, deoarece procesul de fabricare reduce umiditatea la mai putin de 10%.

Comparatie eficienta ardere lemn-peleti

Spre deosebire de lemn, peletii sunt mai densi si foarte uscati, in asa fel incat combustia se face eficient si uniform, fiind ideal pentru folosirea in sistemele de ardere automatizate cum ar fi sobele pe peleti sau centralele pe peleti.

Timpul de ardere a peletilor in sobele pe peleti cu aer cald sau tip centrala, la aceeasi cantitate comparativ cu lemn, poate fi dubla, deoarece folosirea peletilor asigura o umplere de peste 95% a camerei de ardere fata de maxim 70% in cazul lemnului, densitatea de masa lemnoasa este mai mare, iar umiditatea sub 10%.

Este important faptul ca datorita densitatii duble in comparatie cu lemnul natural si continutului mic de umiditate, foarte putin din energia produsa prin ardearea peletilor este necesara pentru evaporarea apei, permitand peletelui de biomasa sa fie ars la temperaturi ridicate, cu eficienta crescuta.

Specificatii tehnice

  • cantitatea de cenusa – ≤0.7% (la 550 grade Celsius);
  • putere calorica – 5.0 kWh/kg (18.0 MJ/kg);
  • diametru – 6 mm (+/-1);
  • continut de apă- ≤10%;
  • densitate – ≥1.12 kg/dm3;
  • umiditate – ≤10%;
  • lungime – pana la 45 mm;

De ce sa utilizam incalzirea cu peleti

1. Simplitate. Asa cum spuneam la inceputul articolului, spre deosebire de seminee, sobele pe peleti ocupa un spatiu foarte mic, putand fi montate in living, bucatarie sau dormitor, iar utilizarea lor se face pur si simplu din panoul digital de comanda

2. Pretul mic, sau, mai precis diferenta dintre investitia initiala si costurile anuale pentru incalzirea locuintelor si alimentare cu apa calda.

Incalzirea clasica cu gaze naturale, electricitate sau lemn necesita investitii initiale mai mici, dar impreuna cu costurile anuale de incalzire si de intretinere devine mai scumpa decat incalzirea cu peleti. Eficienta in arderea peletilor este extrem de mare, astfel permite o recuperare rapida a investitiei.

3. Prieteni cu mediul. Spre deosebire de electricitate, gaze naturale si alte solutii pentru incalzire, peletii sunt ecologici si constituie o sursa de energie regenerabila.

4. Confortul in exploatare reprezinta un motiv important in alegerea incalzirii cu peleti. Spre deosebire de incalzirea traditionala cu lemne din centrala sau seminee, peletii nu necesita sa fie taiati, divizati, activitati care cer timp si efort fizic. In plus, folosesc mult mai putin spatiu pentru depozitare decat lemnul.

5. Curatarea usoara a camerei de ardere si evacuarii. Datorita tehnicii de ardere in sobele pe peleti, schimbatorul de caldura ramane curat mai mult timp

6. Tehnologie testata si stabila. Cu toate ca abia de curand au inceput sa se bucure de popularitate, peletii sunt folositi in Europa de aproximativ 25 de ani.