Publicat pe

Depresurizarea artificiala

depresurizare

DEPRESURIZAREA ARTIFICIALA

In afara de efectul “cos de fum”, care este un fenomen natural si inevitabil, in ambientele interioare poate fi provocata o depresurizare datorata tuturor aparatelor electrocasnice care folosesc ventilatie.

Cele mai cunoscute cauze de depresurizare sunt hotele de la aragaze, ventilatoarele de evacuare din bai, sau, in ultimul timp, “aspiratoarele de praf” centralizate. Oricare din aceste aparate cand functioneaza, arunca din interior un volum considerabil de aer. Daca unul din aceste aparate este montat intr-o casa bine sigilata, este foarte putin probabil ca “defectele” de etansare sa permita inlocuirea aerului evacuat cu altul din exterior. Rezultatul este o depresurizare a interiorului. Masurarea exacta a depresurizarii este foarte dificila, tinand cont de toate ferestrele si usile, acoperis, imbinari, etc. De multe ori depresurizarea poate ajunge la o presiune negativa chiar si de 10 Pa.

PRIZA DE AER EXTERN

Depresurizarea interna intra direct in competitie cu tirajul cosului de fum. Daca tirajul este foarte puternic, fumul reuseste sa ajunga in varful cosului de fum, iara daca depresurizarea este mai puternica, fumul va iesi prin semineu in interior.

Deoarece depresurizarea ambientala este legata de raportul dintre aerul care intra si iese din casa, retinem ca montarea unei prize de aer externa care sa comunice direct cu focarul din semineu, va face ca ambientul sa comunice direct cu exteriorul si poate fi suficient sa rezolve problema depresurizarii.

Aceasta solutie este foarte buna dar intotdeauna este suficienta.

Priza de aer este folosita la comun si este o priza de aer pasiva, nu ajutata de un ventilator, deci se va comporta ca si o gaura in perete, nu diferit de “un defect de etansare”

In general aceasta priza de aer aduce aer in casa, in absenta vantului, doar daca presiunea interna este mai mica decat presiunea externa. Daca deschiderea nu este suficienta cantitatea de aer care intra in interior nu va fi suficienta pentru a asigura depresiunea interna creata. De exemplu, o gaura cu diametrul de 12 cm, in prezenta unei depresiuni interne de 5 Pa, permite trecerea unei cantitati de circa 17 mc/ora, insuficient pentru alimentarea unui semineu cu focar deschis.

In realitate, in marea majoritate a semineelor cu focar deschis, pentru compensarea depresurizarii, este necesara o gaura cu diametrul de cel putin 25-30 cm, pe care majoritatea proprietarilor nu sunt dispusi sa o accepte. Semineele mari pot necesita gauri cu diametre chiar mai mari. Pentru contracararea eficienta a efectului “cos de fum” si coborarea nivelului de presiune neutra la nivelul semineului, gaura externa trebuie sa fie enorma.

De luat in considerare si faptul ca daca priza de aer este situata sub nivelul de presiune neutru al casei, aerul va intra. Daca in schimb priza de aer va fi situata deasupra nivelului de presiune neutru, aerul va iesi din casa. Chiar si directia vantului din exterior este de luat in considerare, pentru ca va crea in jurul unei case o zona de presiune pozitiva si in cealalta parte o zona de presiune negativa. Daca priza de aer se afla in zona de presiune pozitiva, vantul va forta intrarea aerului in interiorul casei, dar daca se afla in zona de presiune negativa, este posibil ca aerul sa iasa din casa prin priza de aer.

Considerand ca depresurizarea din zona negativa poate ajunge chiar si la 100 Pa in cazul vanturilor foarte puternice, daca priza de aer este legata direct cu interiorul focarului, riscul este nu doar inversarea tirajului ci chiar dirijarea flacarilor in exteriorul casei prin intermediul prizei de aer.

In consecinta o priza de aer nu da garantia unei bune functionari a semineului. Depinde de pozitia sa astfel incat in multe cazuri sa resolva problema tirajului iar in alte cazuri din contra, sa agraveze situatia.

Deoarece nu este neaparat necesar ca priza de aer sa se afle in ambientul in care se afla semineul, trebuie avut in vedere ca pozitionarea acesteia sa se faca in zona in care vantul are presiune pozitiva. Totodata este necesar ca traseul prizei de aer sa nu fie interupt.

Daca nici o solutie nu rezolva problema inversarii tirajului, natural sau artificial, si nu se doreste renuntarea la semineu, trebuie montat un ventilator de imisie fortata de aer atunci cand dorim sa folosim semineul.