Publicat pe

Efectul COS DE FUM

Efectul cos de fum

EFECTUL COS DE FUM

3.1Efectul cos de fum provoaca o presiune superioara celei atmosferice la nivelurile inalte ale casei si o presiune inferioara celei atmosferice la nivelurile inferioare. Exact ca intr-un cos de fum, cu cat este mai mare diferenta de temperature dintre interior si exterior, si cu cat este mai inalta casa, cu atat este mai mare efectul de cos de fum aparut.

Daca “defectele” sunt uniform distribuite, nivelul de preiune neutra se stabileste mai mult sau mai putin la jumatatea casei, cum este ilustrat in exemplul alaturat. Daca in schimb casa are parterul sub cota zero, avand “defectele” concentrate la partile superioare, nivelul de presiune neutra se va instala la partile superioare, ca in exemplul de mai jos.

In practica, in majoritatea caselor construite, “defectele” de etanseitate sunt situate la nivelurile inalte si pentru ca nivelul de presiune neutru tinde sa se afle cat mai aproape de acestea, o sa fie mai mult ca sigur intr-un plan superior celui median al casei, mai ales ca in mod normal exista tendinta de a sigila mult mai bine etajele inferioare decat cele superioare, pentru ca din comoditate suntem mai atenti la curentii de aer rece care ne deranjeaza decat la pierderile de caldura aflate la etajele superioare.

3.2O fereasra deschisa la etajele superioare reprezinta un “defect”, si nivelul de presiune neutral urca imediat catre aceasta cota, producand o depresiune la etajele inferioare, care poate fi suficienta pentru a crea o intoarcere a fumului in cosul de fum. Daca in schimb se deschide o fereastra la un nivel inferior, nivelul de presiune neutra coboara spre acest nivel, reducand depresiunea in acel ambient/

Acest lucru explica de ce de multe ori pentru a ajuta functionarea semineului este suficienta deschiderea unei ferestre in camera respectiva. Daca in schimb deschidem ambele ferestre, de la etaj si de la parter, nivelul de presiune neutra se reaseaza intre aceste 2 nivele.

Pentru a avea si un exemplu practic, masuram efectul “cos de fum” intr-o casa cu 3 nivele si inalta de 9m, cu o temperatura externa de minus 5 grade si o temperatura interna de plus 20 grade. Utilizand formulele de calcul pentru masurarea depresiunii in cosul de fum, descoperim ca densitatea aerului din interior este de circa 1,2kg/mc, in timp ce densitatea aerului din exterior este de circa 1,324 kg/mc. Formula de calcul pentru masurarea depresiunii este:

Ph = Hg(da – df)

Inlocuind, avem:

Ph = 9×9,8x(1,324-1,2)

Rezultat: 10,9 Pascal.

Considerand ca in mare parte semineele au nevoie de un tiraj cuprins intre 10 si 20 Pascal, se observa ca efectul “cos de fum” poate fi determinant.

O casa cu 2 etaje, inalta de 6m, cu o temperature externa de 0 grade si una interna de 20 de grade, o sa aiba un “effect cos de fum” de circa 6 Pascal, sufficient ca sa provoace inversarea tirajului.3.5

INVERSAREA TIRAJULUI

Foarte multi proprietari se plang ca un current de aer rece si purtator de mirosuri urate, intra in casa prin gura semineului cand nu este folosit. Acest aspect este acela care se chema in general INVERSAREA TIRAJULUI.

Cand un cos de fum functioneaza, contine gaze mai calde decat aerul extern si in acest caz urca catre varful acestuia. Aceasta este functionarea de baza a unui cos de fum. Sunt insa cazuri in care casa produce un “effect de cos de fum” mai bun decat cosul de fum insusi, mai ales atunci cand nu este aprins focul in semineu. in acest caz aerul rece cade pe cosul de fum si intra in ambient.

Putem distinge 2 cazuri distincte pentru aceste situatii.

Cazul cel mai des intalnit este inversarea tirajului atunci cand semineul este instalat sub nivelul de presiune neutra si cosul de fum este instalat in exteriorul casei. Cu focul stins in semineu, aerul aflat in interiorul cosului de fum se afla la o temperature mai joasa decat ambientul din interior si devine in acest caz mai greu.3.6

Pentru ca focarul se afla sub nivelul de presiune neutra, este supus unei depresiuni lejere, suficienta pentru a aspira aerul rece continut in cosul de fum

O data ce inversarea tirajului este realizata, este dificil de interrupt deoarece cosul de fum este racit incontinuu de aerul rece care vine din exterior. In acest caz este foarte greu de aprins focul fara a avea fum si in interiorul casei.

Acest tip de inversare a tirajului se poate evita doar montand cosul de fum in interiorul casei. Chiar si o izolare foarte buna a acestuia, aflat la exterior, nu este suficienta pentru a preveni racirea aerului din interior, dat fiind si timpul indelungat dintre porniri successive ale semineului.

Dimpotriva, un cos de fum montat la interiorul casei nu va fi influe3.7ntat de presiunea negativa din ambientele mai joase deoarece se va afla in permanenta la aceeasi temperatura ca si casa.

Si mai mult, deoarece nivelul de presiune neutral se afla in zona “defectelor”, deschiderea mare a varfului cosului de fum va face ca nivelul de presiune neutral din cosul de fum sa fie mi sus decat cel din casa. Rezultatul este crearea unui flux de aer ascendant, chiar si cu focul din semineu stins.

Al doilea caz de inversare a tirajului este ilustrat in figura urmatoare. Se poate observa ca varful cosului de fum este mai jos decat varful acoperisului. Daca acoperisul nu este bine izolat, si in acest caz casa poate fi un cos de fum mai bun decat cosul de fum insusi. In figura, cosul de fum este montat la interior. Daca ar fi fost la exterior, problema ar fi mult mai grava.

Pentru a evita inversarea tirajului este necesar ca varful cosului de fum sa fie situat mai sus decat varful casei. Prelungind cosul de fum poate fi o solutie, ca in figura urmatoare, dar cu cateva contraindicatii cum ar fi: estetica neplacuta, problema stabilitatii si in plus faptul ca un cos de fum atat de mult in aer liber se raceste mult mai usor decat unul aflat langa casa.3.8

Mai bine reusim sa apropiem cosul de fum de casa, cat mai aproape de centrul acesteia, unde poate fi mai inalt decat ea, fara a avea probleme estetice sau de stabilitate.

Daca totusi pentru motive bine intemeiate de design este este necesar mentinerea cosului de fum la exterior, o solutie poate fi izolarea acestuia cu materiale specific care la randul lor sa fie izolate de exterior.

Legaturile dintre cosul de fum si interior trebuie facute astfel incat sa pastreze aceeasi temperatura in cosul de fum la fel ca cea din casa, obtinand astfel rezultate similar ca un cos de fum montat la interior.

3.9 Inversarea tirajului prin efectul “cos de fum” este de multe ori interpretat gresit ca o incapacitate a casei de a asigura sufficient aer proaspat pentru functionarea semineului. In realitate, efectul “cos de fum” depinde exclusive de diferenta de temperatura si de inaltimea casei. La o temperature data in exterior corespunde o certa diferenta de presiune intre baza si varful casei. O casa mai putin sigilata termic va schimba mai mult aer cu exteriorul decat o casa foarte bine sigilata termic.

Un cos de fum supus unei inversari a tirajului poate avea problem serioase chiar si cu focul aprins in semineu, si se poate folosi doar daca temperatura din foc este foarte ridicata. Inversarea poate aparea imediat cum scade temperature din semineu, ca in cazul arderii jaratecului.