Publicat pe

Cum alegem lemnul pentru foc?

cum alegem lemnul pentru foc

Odata ales semineul si dupa aceea montat, este important sa avem cateva cunostinte despre cum alegem lemnul care v-a fi folosit la incalzirea focarului.

Lemnul, cel mai antic material folosit de om, a fost mereu utilizat si la incalzire pe langa vasta utilitate in domeniul constructiilor.

E important ca lemnul folosit la incalzirea semineelor sa fie taiat in anotimpul rece; se pastreaza in locuri uscate, aerisite natural; se taie in bucati de dimensiunea dorita adaptata la marimile focarului; se va tine cont de umiditatea acestuia care trebuie sa fie cat mai scazuta; un randament termic sporit au lemnele de esenta tare: fagul, stejarul, salcamul, care ard cu flacara mica si dureaza mai mult.

O mare atentie se acorda regimului de functionare al focarului care prescrie cantitatea maxima de lemne ce se poate consuma in unitatea de timp. O suprasolicitare va duce in primul rand la pericol de incendiu ale structurii externe datorita temperaturilor ridicate, la dizlocarea partilor componente ale focarului,etc. In general se recomanda un regim de circa 4-6 kg/ora, functie de capacitatea focarului si recomandarile producatorului.