Publicat pe Lasă un comentariu

Cum se instalează și se plasează o sobă pe peleți în camere

soba pe peleti

Toate informațiile necesare pentru instalarea corectă a unei sobe pe peleți. Amplasarea corectă a unei sobe pe peleți necesită evaluarea factorilor indispensabili care ar trebui cunoscuți: suportul, admisia de aer și canalul de fum. Care sunt cele mai frecvente erori de instalare?

În ultima perioadă, au apărut sisteme de încălzire inovatoare și au apărut noi forme de combustibil pentru a lua locul lemnului de foc tradițional.

Noile modele s-au alăturat celor vechi, astfel încât sobele și șemineele și-au făcut din nou reapariția în casele moderne.

Odată, de fapt, șemineele cu lemne au populat medii domestice, dar mai târziu au fost înlocuite de forme mai noi și mai tehnologice, care foloseau gazul sau petrolul drept combustibil. Sobele, la rândul lor, au făcut posibilă luarea unor pași gigantici în sectorul încălzirii, trecând la ecologie și stabilindu-și funcționalitatea pe sisteme și combustibili eco-durabili.

Sobele pe peleți sunt un prim exemplu al acestui nou mod de a concepe încălzirea, dar pentru a profita la maximum de potențialul lor au nevoie de precauții speciale în ceea ce privește amplasarea lor.

DE CE ALEGETI SA INSTALATI O SOBA PE PELETI?

Sobele pe peleți au cucerit acum piața internațională, înlocuindu-le pe cele pe lemne. Deși nu există diferențe evidente între peleți și sistemele de ardere a lemnului, cu excepția celor referitoare la combustibil, a fost posibil să se demonstreze că utilizarea peletilor permite o încălzire mai imediată, productivă, eficientă și mai presus de toate compatibilă. mediu inconjurator.

De fapt, peletii sunt considerati combustibilul ecologic prin excelență, deoarece derivă din deșeurile de prelucrare a lemnului, care, în acest fel, nu se pierd. Producția de peleti, în acest fel, permite evitarea tăierii în continuare a copacilor pentru furnizarea de lemne de foc.

soba pe peleti(Soba pe peleti plasata într-un mediu primitor: combustibilul poate fi lăsat și el expus și poate deveni un element decorativ)

În plus, utilizarea peletilor pentru încălzirea spațiului face posibilă utilizarea mai puțin combustibil pentru a produce căldura necesară. Acest lucru se datorează aceleiași structuri și naturii peletilor. Spre deosebire de lemnul de foc sau rumegușul, peletul combină particularitățile pozitive: de fapt, nu este altceva decât rezultatul deșeurilor lemnoase, presate și lipsite de orice umiditate. În acest fel, arderea este facilitată, dar în același timp prelungită, de aceeași natură a peletului.

soba pe peletiSobele pe peleti nu numai că reprezintă o alternativă excelentă la sistemele de încălzire electrice sau pe gaz, dar sunt considerate și forme de mobilier foarte sofisticate, capabile să țină pasul cu vremurile, adaptându-se la toate stilurile, de la clasic la modernă și contemporană. Culorile, formele, dimensiunile, precum și materialele pentru finisaje sunt elementele care fac diferența și constituie particularitățile fiecărei sobe individuale. Mai mult, flacăra sobelor pe peleți este capabilă să garanteze acel efect special de șemineu, chiar și în medii în care este imposibil să-l amplasați.

Cheltuielile inițiale, de mulți, sunt considerate foarte mari, dar durerile sunt diminuate atunci când, pe termen lung, sobele pe peleți garantează o rentabilitate a costurilor. Peletii pot fi achiziționati la un preț mai mic și garantează o viață lungă și un randament mai mare, în comparație cu rivalul său etern: lemnul. Mai mult, peletii sunt ușor disponibile în orice supermarket, în ambalaje plastifiate convenabile.

În cele din urmă, alegerea de a plasa o sobă pe peleți pentru a încălzi o cameră este o alegere foarte inteligentă, deoarece vă permite să creșteți puterea de căldură cu utilizarea unei cantități mici de combustibil;  merită din următoarele motive:

 • simplitatea instalării;
 • putere termică ridicată;
 • mărime mică;
 • utilizarea unui combustibil eco-durabil;
 • ușurința găsirii peletilor;
 • comoditatea depozitării și transportului.

INSTALARE

Instalarea unei sobe pe peleți nu este prea complicată și multe site-uri de bricolaj explică cum să o faceți. Cu toate acestea, dacă doriți să continuați cu aceste metodologii, este esențial să optați pentru modele cu o structură foarte simplă și liniară. În orice caz, vă sugerăm să contactați tehnicieni specializați.

Sobele pe peleti permit să elibereze o cantitate foarte mare de căldură, datorită naturii combustibilului. Datorită temperaturilor ridicate la care este atinsă o sobă pe peleți, este convenabil să păstrați la distanță orice structură din lemn. Cei mai mulți dintre aceștia nu recomandă utilizarea sobelor pe peleti în prezența parchetului.

soba pe peleti(Soba pe peleți plasată într-un mediu modern – Soba pe peleți Piazzetta Model P937)

Amplasarea unei sobe pe peleți poate fi valabilă atât în camere foarte mici, astfel încât să se bucure cel mai bine de căldura acesteia, cât și în camere foarte mari. Într-adevăr, în acest din urmă caz, sobele pe peleți își pot arăta toată eficiența, deoarece sunt capabile să elibereze o cantitate enormă de căldură, încălzind tot aerul prezent în întreaga cameră.

Sobele pe peleți, prin urmare, sunt potrivite pentru orice tip de mediu, deoarece sunt ușor de adaptat; de fapt, sobele cu peleți necesită doar instalarea unei prize externe pentru alimentarea cu aer și a unei țevi de evacuare pentru conducta de fum (în unele modele, totuși, aceasta din urmă poate fi, de asemenea, evitată).

CARE SUNT CELE MAI COMUNE ERORI COMISE IN TIMPUL INSTALARII UNEI SOBE PE PELETI?

Instalarea unei sobe pe peleți poate avea loc atât pentru îmbunătățirea unui sistem de încălzire existent, fie poate constitui ea însăși o alternativă la sistemele vechi și inadecvate. Ușurința de instalare și convingerea multora că sobele pe peleți sunt sisteme elementare, care nu necesită o serie de precauții, sunt principalele cauze care îi determină pe cumpărători să cadă în erori frecvente de instalare.

Deși există pe piață modele de sobe pe peleți care nu prevăd instalarea unui canal de fum, nu trebuie să uităm că tot ce arde produce și vapori  care trebuie neapărat eliminați, într-un fel, prin intermediul sistemelor de tiraj. Prin urmare, chiar și sobele pe peleți, aparent fără cos de fum, necesită de fapt o țeavă de evacuare, deși de dimensiuni reduse (8 cm în diametru și cu o înălțime de cel puțin 2 m). Prin urmare, este esențial să evaluați cu atenție poziția dispozitivului, înainte de a comite daune ireparabile.

LUCRURI DE LUAT IN CONSIDERARE…

Pentru a instala corect o sobă pe peleți, trebuie sa luați în considerare o serie de factori, inclusiv următorii:

 • alegeți și așezați soba ținând cont de suprafața de încălzit;
 • luatiîn considerare conținutul fișei tehnice, specifice dispozitivului;
 • alegeți cu atenție materialele de finisare, capabile să garanteze o bună izolare termică;
 • așezați dispozitivulla o distanță sigură de materialele ușor inflamabile, cum ar fi lemnul, plasticul și țesăturile;
 • asigurați o priză lângă sobă, astfel încât să permiteți extragerea fumului; cu toate acestea, în cazul unei întreruperi a curentului electric, trebuie furnizat un sistem de alimentare cu baterie.

Înainte de a instala o sobă pe peleți, este esențial să creați o gaură în peretele din spate pentru a introduce o țeavă și astfel să permiteți admisia de aer. În plus, admisia de aer trebuie închisă la exterior pentru a împiedica pătrunderea unui corp străin în el.

Următorul pas constă în crearea unui canal de fum, folosind țevi de înaltă calitate, îndelungate pentru a ajunge la acoperișul întregii clădiri, care, totuși, poate fi camuflat în interiorul pereților și astfel se pot evita imperfecțiunile. La capătul conductei este posibilă instalarea unui coș de fum, astfel încât să se evite revenirea aerului în caz de vânt puternic.

soba pe lemneAdesea, casele vechi sunt deja echipate cu un cos de fum, probabil datorită prezenței unui șemineu vechi sau a unei sobe de lemne, cu toate acestea, nu este întotdeauna posibil și convenabil să folosiți această structură de tiraj pentru a face canalul de fum al sobei pe peleți. , deoarece ar putea apărea probleme de etanșare, cu consecința eliberării de fum.

Cu toate acestea, este posibil să se utilizeze vechea structură ca un canal pentru a introduce noul canal de evacuare, evitând orice schimbări bruște de direcție, astfel încât să se limiteze cât mai mult problemele de tiraj.

Soba pe peleți trebuie așezata pe un suport neinflamabil, din beton sau cărămidă: trebuie evitată podeaua din lemn. Mai mult, dispozitivul trebuie plasat într-un mediu suficient de ventilat, deoarece arderea necesită mult oxigen.

În general, pentru instalarea sobelor pe peleți este esențial să contactați compania de producție, deoarece fiecare model și fiecare companie de producție au proceduri de asamblare diferite.

http://www.caminisulweb.it/guida/come-installare-e-collocare-una-stufa-a-pellet-all-interno-degli-ambienti.html

http://www.caminisulweb.it/guida/stufe_4/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *