
Cuptor de pâine – Construcție și indicații
Un cuptor de pâine reprezintă o investiție pentru întreaga familie.
De ce să dați banii pe pâinea din comerț, plină de aditivi, din moment ce vă puteți prepara pâinea dumneavoastră, de casă, direct în curte?! Deși construcția unui cuptor de pâine nu este deloc dificilă, reprezentând un proiect frumos pentru orice gospodar, recomandăm contractarea unor specialiști în vederea realizării acestuia.
În proiectare sunt 2 variante:
-
cumpărarea unui cuptor de pâine semifabricat
-
construirea acestuia dacă există experiență proprie sau încredințarea lucrării unei firme specializate în domeniu.
Ambele variante sunt valabile, dar, în același timp, prezintă și dezavantaje. În cazul unui model prefabricat de cuptor de pâine sau semineu pe lemne, trebuie să vă încredeți în experiența firmei producătoare de module prefabricate, dar să țineți cont că variantele sunt limitate și un model nu funcționează în aceleași parametri indiferent de amplasarea lui.
Se va ține cont de poziționarea față de clădirile înconjurătoare, de curenții de aer din zonă, altitudine etc.
O a doua problemă este locul amplasării: în casă, afară sau sub un acoperiș exterior. Cazul ideal este construirea cuptorului într-o încăpere izolată, pentru a se evita pierderile inutile de căldură. Întrucât în cea mai mare parte a cazurilor construcția cuptorului se face în exteriorul casei și, în general, în aer liber, trebuie să se țină seama de mai mulți factori pentru că există mai multe variante constructive, care implică costuri diferite.
Odată ales locul convenabil, trebuie alese materialele. Recomandăm folosirea samotei sau a cărămizii refractare, care rezistă la temperaturi înalte și nu se macină în timp.
Ca liant se folosește mortar refractar sau praf de samotă amestecat cu ciment. Se pot folosi cu același succes module prefabricate, dar tot din material refractar-samotat.
Construcția unui cuptor de pâine începe cu baza de sprijin, care va cuprinde picioarele solid construite, placa principală din beton armat, care se execută la o dimensiune de circa 20 cm mai mare decât amprenta cuptorului, izolația – din materiale izolante și vatra cuptorului – din samota. Înălțimea medie de lucru pentru un cuptor de pâine, respectiv distanța dintre partea superioară a vetrei și pământ este de aproximativ 120 cm.
Este important ca vatra să fie perfect orizontală pentru a se putea găti și alimente semilichide. În acest punct se construiește bolta. Dimensiunile depind de circumferința cuptorului la bază și de înălțimea la interiorul boltei. Înălțimea boltei se află cu următoarea formulă: H=D/3,4, unde D reprezintă diametrul cuptorului la interior. Oricum înălțimea internă nu trebuie să fie mai mică de 25-30 cm. Ca exemplu, la un cuptor de pâine cu diametrul intern de 100 cm, va avea înălțimea internă de circa 35 cm.
Construcția trebuie făcută în așa fel încât centrul vetrei să fie cât mai aproape de bolta pentru a se realiza reflexia căldurii degajate de bolta asupra vetrei. Pentru execuția boltei propriu-zise se construiește mai întâi fie din nisip umed, fie din bucăți de polistiren, un paraboloid care va avea forma internă a boltei. Peste acesta, pornind circular de la bază, se zidesc rândurile de samota țesute și suprapuse, folosindu-se liantii recomandați mai devreme.
După ce construcția s-a întărit, se înlătură prin ușa de acces nisipul sau materialele folosite pentru bolta internă falsă. Dimensiunile gurii de acces depind de cotele interne ale cuptorului, de ce anume se dorește a se găti și de dimensiunile recipientelor folosite. Un cuptor de pâine cu un diametru de 120 cm trebuie să aibă gura de acces cu o lățime de 50 cm și o înălțime de 30 cm. Chiar și forma gurii de acces depinde de felul preparatelor: cuptoarele construite pentru coacerea pâinii și pizzei au forma gurii de trapez isoscel, în timp ce cuptoarele destinate pentru coacerea dulciurilor au forma gurii în semicerc.
După întărirea boltei se recomandă acoperirea acesteia cu materiale izolante de 12-15 cm, sau zidirea unei duble bolți din cărămidă și liant, cu destinație estetică.
Coșul de fum trebuie să fie prevăzut cu o valvă de tiraj, respectându-se calculul diametrului intern astfel: pentru un diametru al cuptorului între 60 și 80 cm – 20 cm, pentru un diametru al cuptorului între 80 și 120 cm – 25 cm, pentru un diametru al cuptorului de la 120 cm în sus, se va monta un coș de fum cu diametrul intern de minim 30 cm. Gura cuptorului poate fi dotată cu o ușă de vizitare prevăzută cu un geam termorezistent pentru urmărirea focului și coacerii, cu un termometru cu o scară de la 0-500°C pentru urmărirea temperaturii optime de preparare, în funcție de tipul alimentelor.
IMPORTANT: în cazul în care aveți un cuptor de pâine nou, este nevoie de o perioadă de rodaj al acestuia, în sensul că focul se va aprinde după circa 2 săptămâni de la finalizarea construcției, moderat și cu o durată de maxim 30 minute de cel puțin 15 ori în zile consecutive, în așa fel încât elementele de zidărie și liantii folosiți să se întărească în parametrii tehnici corespunzători. După terminarea rodajului se poate începe la coacerea propriu-zisă. Întâi se va asigura că interiorul cuptorului este curat, se va aprinde focul moderat și după câteva minute se adaugă treptat lemne până la încălzirea completă a cuptorului, timp de circa 2-3 ore. Odată stins jarul, acesta se degajă în lateral și se pot introduce recipientele cu preparate.
Vă dorim POFTĂ BUNĂ!