Publicat pe

REGULI GENERALE MONTAJ

reguli pentru montaj semineu

Instructiuni generale pentru instalarea semineului.

Instalarea cu succes a unui semineu este un procedeu complex şi adesea, mai bine dacă este posibil, trebuie să fie încredinţată unui profesionist. Acesta trebuie să cunoască standardele şi reglementările tehnice de siguranţă, reglementările locale in constructii si sa fie în măsură să evalueze corect calitatea, cantitatea şi costul de materiale necesare pentru instalarea semineului.

Producatorii de focare si seminee acorda garantie numai daca instalarea a fost efectuată de către o firma specializata. De multe ori deoarece nu toţi comercianţii cu amănuntul oferă servicii de instalare la domiciliu, utilizatorii încearca ei insisi instalarea, sau se bazeaza pe experienţa unor zidari. Cu tot respectul cuvenit la categoria potenţialilor utilizatori subliniem că, a fi un zidar bun nu înseamnă neapărat a fi un bun semineist sau hornar. Unele dintre cele mai grave erori pe care le-am găsit în seminee montate la clientii nostri au fost realizate de către constructori excelenti şi de bună credinţă, dar fara experienta in acest domeniu. Mai jos sunt enumerate cateva criterii generale privind instalarea de sobe si seminee, care va permite celor care nu pot sau nu vor să apeleze la ajutor profesionist, sa se convinga ca nu exista o regula generala de montaj valabila tuturor semineelor:

-Compatibilitatea instalatiei existente de incalzire locala cu cea a semineului.

-Indicatiile fabricantului de semineu privind cerinţele pentru sistemul de evacuare a fumului.

-Secţiunea interioară a coşului, materiale de construcţie, uniformitatea secţiune, lipsa de obstacole

– Inălţimea verticală a coşului

-Abilitatea de a folosi prizele de admisie a aerului exterior şi dimensiunile celor existente.

-Termoizolarea corecta a elementelor constructive existente si a celor puse in opera de montator

-Respectarea principiilor de radiatie-convectie

-Folosirea accesoriilor de racordare si admisie-evacuare-decompresie special fabricate in acest scop.

Totodata, o firma specializata trebuie in prealabil sa efectueze o inspectie completa inainte de montaj pentru a putea preveni ulterior costuri sulimentare derivate din neconcordante intre explicatiile clientului si realitatea de la locul montajului.

Reguli pentru amplasarea semineului

Podeaua trebuie sa fie capabilă să suporte greutatea semineului. Poate parea evident, dar nu uitaţi că unele seminee pot fi extrem de grele, ca să nu vorbim de greutatea unei instalaţii compuse dintr-un focar din fonta imbracat complet in piatra sau caramida. Etajele de case vechi din grinzi de lemn, se pot prabusi usor daca nu se face un calcul de rezistenta al acestora si daca nu se gasesc solutii de distributie pe suprafete mari a greutatii. În caz de montaj a unui focar deschis, se verifica întotdeauna distanţele de siguranţă de pereţi şi mobilier impuse de către producător. Dacă podeaua este confectionata din material combustibil (de exemplu parchet), trebuie să fie protejata cu material incombustibil si izolant, plasat sub şi în jurul semineului pe o distanta suficient de mare care sa ofere siguranta in exploatare.

Camera în care sistemul de încălzire poate fi instalat nu poate contine alte echipamente pre-existentecare folosesc acelasi principiu de functionare, daca acestea nu folosesc pentru combustie aer din exterior, de exemplu. În niciun caz nu pot fi instalate în locuri unde sunt sau vor fi prezente aparate cu tiraj natural, pompe de căldură sau conducte de aer colective. Alimentarea cu aerul necesar arderii trebuie sa fie egala cu o secţiune liberă de cel puţin jumătate din secţiunea liberă a coşului, dar nu mai puţin de 200 cm2 pentru dispozitive cu foc deschis (focare deschise sau focare cu dubla deschidere) şi 80 cm2 pentru dispozitie cu foc inchis traditional (de ex. Sobe). Aceste guri de admisie trebuie să fie protejate cu o grilă care nu reduce secţiunea necesare liberă, şi plasate astfel încât să nu poată fi blocata în mod accidental. Debitul de aer poate fi, de asemenea, obţinute de la o cameră adiacente, cu condiţia sa fie liber fluxul de aer. În camera adiacenta nu trebuie să fie nici un alt echipament de ventilaţie fortata sau alte generatoare de căldură.

Regului pentru evacuarea fumului

Instalarea cosului de fum trebuie să fie efectuata astfel incat sa se asigure etanşeitatea elementelor cpmponente fiins astfel capabile să reziste produselor generate de procesul de ardere şi de condensare. Nu se foloseste niciodată aluminiu. Cele mai bune materiale sunt din oţel inoxidabil sau ţevi emailate de fier pentru sobe, otel inoxidabil si samota termoizolata pentru seminee.. Conducta de fum trebuie sa fie usor inspectabila, pentru a fi curatata de funingine si depuneri, si pe tot parcursul de sectiune constanta. Totodata trebuie să fie evitat pe cât posibil utilizarea de curbe deschise mai mult de 45 °. Legaturile dintre piesele componente vor fi obligatoriu sigilate cu mastic refractar. Totodata canalul de ardere trebuie sa fie impermeabil şi izolat corespunzător, trebuie sa reziste la solicitari mecanice normale, la temperaturi ridicate si la acţiunea produselor de ardere şi de condensare a lor. Cosul de fum trebuie sa aiba axa pe verticală, cu abateri ce nu depăşesc 45 ° , sa asigure protectia materialelor imflamabile prin izolatii corespunzatoare , sa aiba secţiunea interioară de preferat circulara, sau dreptunghiulară dar cu colţurile rotunjite rază de cel puţin 20 mm.

În ceea ce priveşte secţiunea şi înălţimea coşului, se vor respecta instrucţiunile producătorului de seminee. Recomandam ca la baza de fum sa fie prevăzută o cameră de colectare a condensului, o usa de vizitare si curatire iar la capatul terminal sa fie prevazut cu elemente speciale care asigura evacuarea fumului. Cosul de fum trebuie sa gestioneze functionarea doar a unui singur consumator.