Publicat pe

REGULI PENTRU INCALZIRE

reguli incalzire cu lemn

reguli incalzire cu lemn

REGULUI PENTRU INCALZIRE CU LEMN

1. Alegerea combustibilului. Recomandare – lemn natural, netratat şi uscat cu un conţinut de umiditate sub 20%; tăiat şi uscat în mod corespunzător aproximativ 2 ani.

2. Depozitarea corespunzătoare Depozitarea adecvata este de cea mai mare importanţă pentru menţinerea calităţii lemnului de foc. Uscarea lemnului tăiat dupa marimea dorita pentru utilizare, ar trebui să se faca in incaperi bine ventilate şi aerisite, acoperite şi protejate de ploaie şi de soare pentru un minim de 2 luni, tinand cont totusi ca că timpul de depozitare corespunzătoare este de 2 ani. Pe cat posibil lemnele sa fie depozitate în aer liber sau în camere sau pivniţe bine ventilate, pentru a evita dezvoltarea mucegaiului (întotdeauna lasati fereastra deschisă, chiar şi în timpul iernii). Pentru a preveni putrezirea lemnulului, lasati de la înălţimea podelei o distanta de 20-30 cm si o distanta de aproximativ 5-10 cm de la pereţi. În orice caz, lemnul va fi întotdeauna amplasat la o distanţă sigură de orica aparat de combustie.

3. Aprindeti focul în mod corespunzător Cu aschii de lemn sau rumeguş sau pastile de aprindere.

4. Utilizarea lemnului în ordinea corectă şi in cantitatea admisa Puneti lemnele in cruce orizontală şi în picioare,de marime potrivita. Grosimea şi lungimea lemnului trebuie să corespundă întotdeauna cu instrucţiunile producătorului. Măsura depinde de lungimea camerei de combustie (ar trebui să fie păstrate lungimi mai scurte ale lemnelor). Pentru fiecare focar, folosiţi întotdeauna cantitatea de lemn indicată de către constructor pentru o singură încărcare. Nu încărcaţi repetat o bucată după alta, deoarece flacăra nu va atinge niciodată temperatura adecvata pentru o combustie eficienta. Nu introduceţi niciodată o cantitate mai mare decât cea specificată deoarece flacara creata va fi prea mare şi va duce la temperaturi ale gazelor de ardere prea mari, cauzand astfel pericol de defectare a focarului si incendiu la coşul de fum.

5. Aprinderea Înainte de a aprinde focul deschide complet admisiile de aer ale focarului.

6. Combustia corecta Până când veţi vedea flacăra trebuie să fie deschise toate gurile de admisie pentru aer ale focarului. Inchiderea timpurie a aerului pentru combustie duce in procesul de ardere la formarea de creozot, cu o poluare a aerului crescuta şi totodata explozii mici în coşul de fum provocand astefel distrugerea completă a acestuia. O flacără clară, strălucitoare şi galben-roşu indică combustie buna. Închideţi deschiderile de aer, atunci când se termină arderea şi aveţi doar bucatele de jar mici, care ard cu flăcări albastre. O noua incarcare cu lemn ar trebui să se faca numai pe jar, nu peste flacără. Asigurati intotodeauna o cantitate suficienta de aer pentru ardere, eventual prin conductele de ventilaţie direct din exterior.

7. Curăţarea efectuata de către utilizator In cazul unei bune combustii se elimină cenuşă din camera de ardere, la intervale mai mari. Este important faptul că cenuşa sa nu împiedice admisie aerului de combustie. O cenuşă pulbere fina de culoare gri indica o combustie buna.

8. Intreţinerea efectuata de expert Întreţinerea şi controlul pentru componentele mecanice şi electronice ale focarului trebuie să fie efectuata în mod regulat de către un tehnician calificat. Curatarea periodica a cosului de fum este obligatorie; acest lucru are ca rezultat reducerea emisiile de gaze toxice, economie de combustibil, previne incendierea interna ce poate cauza daune şi probleme structurale.

9. Sfatul expertului Este recomandabil să consultati un expert inainte de a cumpara o sobă, un şemineu sau soba pe lemne. Acesta va putea dimensiona corect sursa de incalzire de care dvs. aveti nevoie.

10. Corecta instalare Focarul, semineul si cosul de fum trebuie să fie instalate de către o firma de specialitate. Aceasta va tine cont de toti factorii conjucturali si va va ajuta sa luati o decizie corecta si sigura pentru aceasta sursa de incalzire.